Sedam najčešćih pitanja za cirkonske navlake

Kako se razlikuju cirkonske navlake od drugih stomatoloških nadoknada?

Cirkonske navlake izrađuju se od visokokvalitetnog cirkonijuma, pružajući dugovječnost, prirodan izgled i izuzetnu čvrstoću. Različite su od drugih materijala po svojim karakteristikama i estetici.

Da li je postupak izrade cirkonskih navlaka bolan?

  • Postupak izrade cirkonskih krunica obično je bezbolan. Prije postavljanja, zubi se minimalno pripreme, a pacijenti obično ne osjećaju nelagodu. Stomatolog koristi lokalnu anesteziju kako bi osigurao udobnost pacijenta.

Koliko traje proces izrade cirkonskih navlaka?

  • Proces izrade cirkonskih navlaka obično traje nekoliko posjeta stomatologu. Nakon pregleda i planiranja, slijedi priprema zuba, uzimanje otiska i odabir boje. Izrada u laboratoriju zahtijeva nekoliko dana do nekoliko sedmica, ovisno o individualnim specifikacijama.

Koliko dugo traju cirkonske navlake?

  • Cirkonske krunice poznate su po svojoj dugovječnosti. Uz pravilnu njegu i redovne posjete stomatologu, mogu trajati desetljećima. Održavanje oralne higijene i redovni pregledi ključni su za produženje njihove funkcionalnosti.
Prettau cirkonske krune
Prettau cirkonske krune

Da li cirkonske navlake zahtijevaju posebnu njegu?

  • Njega cirkonskih navlaka slična je brizi o prirodnim zubima. Redovito četkanje, korištenje oralnog tuša i redovne posjete stomatologu održavat će njihovu čistoću i dugovječnost. Vaš stomatolog će vam pružiti smjernice o održavanju nakon postavljanja.

Kako očistiti cirkonske navlake kod kuće?

  • Za održavanje čistoće cirkonskih navlaka, preporučuje se nježno četkanje pastom za zube bez abrazivnih sastojaka. Korištenje mekane četkice i aparata kao što je oralni tuš pomaže u uklanjanju naslaga i održavanju svježeg daha.

Da li se cirkonske navlake lako oštećuju?

  • Cirkonske navlake su izuzetno čvrste i otporne na oštećenja, ali preporučuje se izbjegavanje žvakanja tvrdih predmeta poput leda ili otvaranja boca zubima kako bi se produžila njihova trajnost.

Pogledajte sve naše radove cirkonskih navlake i krunica

Kako produžiti vijek trajanja?

  • Redovite posjete stomatologu, pravilna oralna higijena, i izbjegavanje loših navika poput grickanja olovaka mogu značajno produžiti vijek trajanja cirkonskih navlaka.

Koliko često trebam posjećivati stomatologa nakon postavljanja navlaka?

  • Redoviti stomatološki pregledi preporučuju se dva puta godišnje kako bi se osiguralo da su cirkonske navlake u dobrom stanju i da se identificiraju eventualni problemi na vrijeme.

Šta ako primijetim promjene na cirkonskim krunicama?

  • Ako primijetite bilo kakve promjene poput pukotina, promjene boje ili nelagode, odmah se obratite svom stomatologu radi pregleda i eventualnih popravaka.

Ove informacije pružaju pacijentima dublje razumijevanje cirkonskih navlaka i pomažu im u održavanju njihove oralne higijene te produženju trajanja dentalnih nadomjestaka.